top of page
​Yin Tuina / FSR
 

De betekenis van Yin is voedend, stilte, rust, support en ontspanning.

Tui Na is een Chinese massagevorm. Yin Tui Na betekent een verstilde massage. De handen van de behandelaar houden het te behandelen lichaamsdeel van de clënt vast. Op het eerste gezicht lijkt het alsof er geen actieve behandelingen plaatsvinden. Het effect is echter dat - net als bij een dynamische massage- spieren, pezen en botstructuren kunnen ontspannen en herstellen. Binnen de traditionele Chinese geneeswijzen wordt Yin Tui Na gebruikt voor bijvoorbeeld het herstel van botbreuken.

Yin Tui Na is een eeuwenoude Chinese behandelwijze die omschreven kan worden als "de kunst van het niets doen".

 

In onze huidige maatschappij wordt een groot beroep gedaan op onze mentale vermogens en prestaties. Dat zou er toe kunnen leiden dat we minder tijd nemen voor rust en herstel na inspanning. We zijn dan mogelijkerwijs vatbaarder voor klachten, want juist in ontspanning kan ons lichaam zich herstellen.

 

Een fysieke klacht blijft in stand, doordat het lichaam eraan gewend raakt en niet meer weet hoe het zich kan ontspannen. Aan een lichamelijke klacht kan tevens een emotioneel trauma gekoppeld zijn.

 

Hoewel de klacht zich fysiek uit, kan de oorzaak psychisch zijn. Yin Tui Na is een therapievorm die deze klachten kan behandelen door het aanbieden van ondersteuning. Het vasthouden van het gekwetste of gespannen lichaamsdeel creëert ter plekke koestering en rust. De bloedtoevoer van weefsels wordt gestimuleerd. Het spanningsgebied krijgt de gelegenheid zich diep te ontspannen. Het zelfgenezende en -herstellende vermogen wordt vergroot en de cliënt kan de psychische belasting die eventueel aan de klacht is gekoppeld, los laten.

 

Yin Tui Na is zeer geschikt voor het behandelen van klachten rondom spieren, pezen gewrichten, zoals bijvoorbeeld knieklachten, voet- en enkelblessures. Voor de cliënt is het een heel prettige behandelwijze waarin stilte, ondersteuning en het "hier en nu" factoren zijn die het zelfgenezend vermogen van het lichaam activeren.

bottom of page